Kuchnia

Islandzka zupa kakaowa

Całkowity czas: 15 min

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki: Islandzka zupa kakaowa:

  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • 1. Wymieszać proszek kakaowy, cukier i cynamon w rondelku.
  • 2. Dodaj do wody stopniowo i mieszaj, aż będzie jedną konsystencją.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 4. Dodać mleko, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
  • 5. Wymieszać skrobię lub skrobię kukurydzianą z odrobiną zimnej wody, wymieszać do zupy i zdjąć z ognia.
  • 6. Sól do smaku i podawaj.
Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Bolungarvik - Dalej na Północ już tylko Grenlandia

Bolungarvik - najbardziej na północ wysunięta wieś Zachodnich Fiordów. W północno-zachodniej Islandii na półwyspie Vestfirdir leży mała miejscowość Bolungarvik. Od Isafjordur dzieli ją tylko 13 kilometrów, a do Reykjavíku to prawie 50...

Flatey w zatoce Breidafjordur

Gdzieś daleko w północno zachodniej części Islandii dotarliśmy do wyspy Flatey, dosłownie oznacza ona "płaską wyspę". Wioska leży w zatoce Breidafjordur. Stare domy, sklepy i budynki magazynowe na wyspie Flatey od...

Porady / Co warto wiedzieć

Islandzki Alfabet

Islandzki Alfabet (is.Íslenska stafrófið) złożony jest z trzydziestu dwóch li...

Islandia przydatne informacje dla turystów

Wyspiarska Islandia może poszczycić się wieloma atrakcyjnymi dla turystów miejscowościami. Warunki do rozwoju turystyki są tu dość dobre, czemu sprzyja ciekawa przyroda i ciekawa budowa geologiczna Islandii. Islandia jest wyspą po...