Kuchnia

Islandzka zupa kakaowa

Całkowity czas: 15 min

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki: Islandzka zupa kakaowa:

  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • 1. Wymieszać proszek kakaowy, cukier i cynamon w rondelku.
  • 2. Dodaj do wody stopniowo i mieszaj, aż będzie jedną konsystencją.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 4. Dodać mleko, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
  • 5. Wymieszać skrobię lub skrobię kukurydzianą z odrobiną zimnej wody, wymieszać do zupy i zdjąć z ognia.
  • 6. Sól do smaku i podawaj.
Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Muzeum Morskie Osvor niedaleko Bolungarviku

Muzeum składa się z replik dziewiętnastowiecznej podwójnej kabiny rybackiej, oraz miejsca suszenia ryb . Miejsce ma uzmysłowić turystom jakiego sprzętu rybackiego używano w tamtych czasach, które służyły do połowów. Muzeum da...

Błękitnoniebieskie hipnotyzujące lodowe jaskinie w Islandii (lodowiec Vatnajokull)

Najbardziej popularne jaskinie lodowe położone są na południowym wybrzeżu Islandii (ok. 390 km na wchód od Reykiaviku, ok. 5 godzin jazdy) w parku Skaftafell, w pobliżu jeziora Jökulsárlón (po islandzku la...

Porady / Co warto wiedzieć

Odległości drogowe w Islandii pomiędzy miastami

Islandia ma dobrze rozwiniętą sieć dróg między głównymi miastami. Na wyspie jest około 13 tys. km dróg, z czego 8 tys. z nich klasyfikuje się jako drogi główne. Na Islandii pa...

Islandzki Alfabet

Islandzki Alfabet (is.Íslenska stafrófið) złożony jest z trzydziestu dwóch li...