Kuchnia / Kultura

Islandzka zupa kakaowa

Całkowity czas: 15 min

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki: Islandzka zupa kakaowa:

  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • 1. Wymieszać proszek kakaowy, cukier i cynamon w rondelku.
  • 2. Dodaj do wody stopniowo i mieszaj, aż będzie jedną konsystencją.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 4. Dodać mleko, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
  • 5. Wymieszać skrobię lub skrobię kukurydzianą z odrobiną zimnej wody, wymieszać do zupy i zdjąć z ognia.
  • 6. Sól do smaku i podawaj.
Tematy:

Porady / Co warto wiedzieć

Podstawowe zwroty w różnych językach

Nie mamy pewności, czy kiedyś nie przydarzy nam się sytuacja powiedzenia kilku słów w obcym języka, na przykład w przypadku zgubienia się. Niestety nie wszyscy mieszkańcy danego kraju będą mówić ...

Podróż samolotem z dzieckiem - porady

Wyprawa do Islandii w 99% przypadków wiąże się ze skorzystania z usług lotniczych. Jednak gdy chcemy zabrać ze sobą dzieci, powinniśmy wszystko skrupulatnie zaplanować - cały bieg podróży. W poniższym po...

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Rejkiawik (Reykjavik) i okolice - Lista Top 10 atrakcji turystycznych

Rejkiawik  to jedno z najbardziej wysuniętych na północ miast Islandii zwane jako Bay of Smoke, zadziwia o każdej porze roku. Miasto Rejkiawik Stolica Islandii jest oddalona tylko 45 minut jazdy samochodem od mi...

Surtsey - wyspa wulkaniczna Islandii

Surtsey to wyspa wulkaniczna leżąca około 32 km od południowego wybrzeża Islandii. To nowa wyspa utworzona przez erupcje wulkaniczne, które miały miejsce naprzełowmie 1963 i 1967 co zapewnia dziewiczy świat pr...