Kuchnia / Kultura

Islandzka zupa kakaowa

Całkowity czas: 15 min

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki: Islandzka zupa kakaowa:

  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • 1. Wymieszać proszek kakaowy, cukier i cynamon w rondelku.
  • 2. Dodaj do wody stopniowo i mieszaj, aż będzie jedną konsystencją.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 4. Dodać mleko, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
  • 5. Wymieszać skrobię lub skrobię kukurydzianą z odrobiną zimnej wody, wymieszać do zupy i zdjąć z ognia.
  • 6. Sól do smaku i podawaj.
Tematy:

Porady / Co warto wiedzieć

Wieloryby wokół Islandii - Pytania i Odpowiedzi (także polecani organizatorzy + film)

Kiedy jest najlepszy czas na oglądanie wielorybów rano czy po południu?Wycieczki dzikiej przyrody jak oglądanie wielorybów nie uzależnione od pory dnia. Czasami większa aktywność jest rano niż po południu i od...

Podstawowe zwroty w różnych językach

Nie mamy pewności, czy kiedyś nie przydarzy nam się sytuacja powiedzenia kilku słów w obcym języka, na przykład w przypadku zgubienia się. Niestety nie wszyscy mieszkańcy danego kraju będą mówić ...

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Wyspa Vigur

Maskonury, edredony (kaczka edredonowa), nurzyki, rybitwy arktyczne występują na tej wyspie i są jak magnes, i wszystkie ptaki występują w licznych gromadach. Wyspa Vigur to wyspa ptaków. Rzeczywiście, ja...

Surtsey - młoda wyspa wulkaniczna Islandii

Surtsey - to wyspa wulkaniczna w archipelagu Vestmannaeyjar, położona jest około 32 km od południowych wybrzeży Islandii. Ta nowa wyspa powstała na skutek erupcji wulkanicznych, które miały miejsce na przełomie 19...