Kuchnia

Islandzka zupa kakaowa

Całkowity czas: 15 min

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 10 min

Składniki: Islandzka zupa kakaowa:

  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Wskazówki:

  • 1. Wymieszać proszek kakaowy, cukier i cynamon w rondelku.
  • 2. Dodaj do wody stopniowo i mieszaj, aż będzie jedną konsystencją.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 4. Dodać mleko, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
  • 5. Wymieszać skrobię lub skrobię kukurydzianą z odrobiną zimnej wody, wymieszać do zupy i zdjąć z ognia.
  • 6. Sól do smaku i podawaj.
Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Rezerwat przyrody Vatnsfjordur

Vatnsfjordur to rezerwat przyrody położony w regionie Zachodnich Fiordów. Szczególnie warto na niego zwrócić uwagę jeśli jesteśmy miłośnikiem ptaków. Znajduje się na północny-zachód od Breidafjordur na wybrzeżu Hjardarnes  północno-zachodniej Is...

Surtsey - młoda wyspa wulkaniczna Islandii

Surtsey - to wyspa wulkaniczna w archipelagu Vestmannaeyjar, położona jest około 32 km od południowych wybrzeży Islandii. Ta nowa wyspa powstała na skutek erupcji wulkanicznych, które miały miejsce na przełomie 19...

Porady / Co warto wiedzieć

Islandzki Alfabet

Islandzki Alfabet (is.Íslenska stafrófið) złożony jest z trzydziestu dwóch li...

Podróż samolotem z dzieckiem - porady

Wyprawa do Islandii w 99% przypadków wiąże się ze skorzystania z usług lotniczych. Jednak gdy chcemy zabrać ze sobą dzieci, powinniśmy wszystko skrupulatnie zaplanować - cały bieg podróży. W poniższym po...