Kuchnia

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette, gotowany halibut

Składniki na gotowanego halibuta:

  • 3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 4 łodygi liści bazylii
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 4 3-porcji halibuta, skóry i kości usunięto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 drylowane oliwki Kalamata, pokrojone w 6 sztuk
  • 2 pomidory bez skórki, drobno pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 16 cienkich liści bazylii
  • Sól i pieprz
  • Skórka z jednej cytryny
  • Puree ziemniaczane

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette
Halibuta lubują się w bardzo zimnych islandzkich wodach. Pomidory i oliwki są łatwo dostępne w miesiącach letnich, bazylia dodaje śródziemnomorski klimat do lokalnych produktów i kwasowość cytryny równoważy dobrze z kremowym puree ziemniaczanym.

W średniej wielkości garnku umieścić oliwę, cytryny, łodygi bazylia, 1 łyżeczka nasion kopru. Na bardzo małym ogniu doprowadzić temperaturę oleju do 65 ° C. Następnie umieść halibuta w oleju,na szczycie bazylię. Gotować przez 12 -15 minut, aż mięso zaczyna się robić białe, kolor nieprzezroczysty. Zdjąć garnek z ognia. Gdy olej jest nieco chłodniejszy usunąć halibuta i doprawić solą i pieprzem. W małej patelni sos na średnim ogniu smażyć pozostałe nasiona kopru aż można poczuć zapach z nasion. Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy nasiona są pokryte w oleju, dodać pokrojone oliwki, pomidory i sok z cytryny. Dodać soku z cytryny i oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, a w ostatniej chwili dodać małe liści bazylii. Dołożyć puree ziemniaczane. Reszta halibuta bezpośrednio na puree. Następnie łyżka vinaigrette, ozdobić cytryną.

 

Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Muzeum Morskie Osvor niedaleko Bolungarviku

Muzeum składa się z replik dziewiętnastowiecznej podwójnej kabiny rybackiej, oraz miejsca suszenia ryb . Miejsce ma uzmysłowić turystom jakiego sprzętu rybackiego używano w tamtych czasach, które służyły do połowów. Muzeum da...

Do Islandii o każdej porze roku

Islandia to szeroki wachlarz doświadczeń dla podróżników, niezależnie od tego, kiedy ją odwiedzimy. Każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok,  zawsze istnieje możliwość, aby doświadczać nowych doznań, odkryć piękno i by...

Porady / Co warto wiedzieć

Islandia przydatne informacje dla turystów

Wyspiarska Islandia może poszczycić się wieloma atrakcyjnymi dla turystów miejscowościami. Warunki do rozwoju turystyki są tu dość dobre, czemu sprzyja ciekawa przyroda i ciekawa budowa geologiczna Islandii. Islandia jest wyspą po...

test-nag

Zorza polarna to jedno z bardziej niezwykłych zjawisk atmosferycznych, a Islandia to odpowiednie i jedno z najlepszych miejsc do ujrzenia jej na własne oczy. Zorza polarna barwi niebo na wiele ko...