Kuchnia

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette, gotowany halibut

Składniki na gotowanego halibuta:

  • 3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 4 łodygi liści bazylii
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 4 3-porcji halibuta, skóry i kości usunięto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 drylowane oliwki Kalamata, pokrojone w 6 sztuk
  • 2 pomidory bez skórki, drobno pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 16 cienkich liści bazylii
  • Sól i pieprz
  • Skórka z jednej cytryny
  • Puree ziemniaczane

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette
Halibuta lubują się w bardzo zimnych islandzkich wodach. Pomidory i oliwki są łatwo dostępne w miesiącach letnich, bazylia dodaje śródziemnomorski klimat do lokalnych produktów i kwasowość cytryny równoważy dobrze z kremowym puree ziemniaczanym.

W średniej wielkości garnku umieścić oliwę, cytryny, łodygi bazylia, 1 łyżeczka nasion kopru. Na bardzo małym ogniu doprowadzić temperaturę oleju do 65 ° C. Następnie umieść halibuta w oleju,na szczycie bazylię. Gotować przez 12 -15 minut, aż mięso zaczyna się robić białe, kolor nieprzezroczysty. Zdjąć garnek z ognia. Gdy olej jest nieco chłodniejszy usunąć halibuta i doprawić solą i pieprzem. W małej patelni sos na średnim ogniu smażyć pozostałe nasiona kopru aż można poczuć zapach z nasion. Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy nasiona są pokryte w oleju, dodać pokrojone oliwki, pomidory i sok z cytryny. Dodać soku z cytryny i oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, a w ostatniej chwili dodać małe liści bazylii. Dołożyć puree ziemniaczane. Reszta halibuta bezpośrednio na puree. Następnie łyżka vinaigrette, ozdobić cytryną.

 

Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Surtsey - młoda wyspa wulkaniczna Islandii

Surtsey - to wyspa wulkaniczna w archipelagu Vestmannaeyjar, położona jest około 32 km od południowych wybrzeży Islandii. Ta nowa wyspa powstała na skutek erupcji wulkanicznych, które miały miejsce na przełomie 19...

Do Islandii o każdej porze roku

Islandia to szeroki wachlarz doświadczeń dla podróżników, niezależnie od tego, kiedy ją odwiedzimy. Każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok,  zawsze istnieje możliwość, aby doświadczać nowych doznań, odkryć piękno i by...

Porady / Co warto wiedzieć

Islandzki Alfabet

Islandzki Alfabet (is.Íslenska stafrófið) złożony jest z trzydziestu dwóch li...

Wieloryby wokół Islandii - Pytania i Odpowiedzi (także polecani organizatorzy + film)

Kiedy jest najlepszy czas na oglądanie wielorybów rano czy po południu?Wycieczki dzikiej przyrody jak oglądanie wielorybów nie uzależnione od pory dnia. Czasami większa aktywność jest rano niż po południu i od...