Kuchnia

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette, gotowany halibut

Składniki na gotowanego halibuta:

  • 3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 4 łodygi liści bazylii
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 4 3-porcji halibuta, skóry i kości usunięto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 drylowane oliwki Kalamata, pokrojone w 6 sztuk
  • 2 pomidory bez skórki, drobno pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 16 cienkich liści bazylii
  • Sól i pieprz
  • Skórka z jednej cytryny
  • Puree ziemniaczane

Gotowany halibut z cytryną, oliwą z oliwek, puree, pomidorowym sosem vinaigrette
Halibuta lubują się w bardzo zimnych islandzkich wodach. Pomidory i oliwki są łatwo dostępne w miesiącach letnich, bazylia dodaje śródziemnomorski klimat do lokalnych produktów i kwasowość cytryny równoważy dobrze z kremowym puree ziemniaczanym.

W średniej wielkości garnku umieścić oliwę, cytryny, łodygi bazylia, 1 łyżeczka nasion kopru. Na bardzo małym ogniu doprowadzić temperaturę oleju do 65 ° C. Następnie umieść halibuta w oleju,na szczycie bazylię. Gotować przez 12 -15 minut, aż mięso zaczyna się robić białe, kolor nieprzezroczysty. Zdjąć garnek z ognia. Gdy olej jest nieco chłodniejszy usunąć halibuta i doprawić solą i pieprzem. W małej patelni sos na średnim ogniu smażyć pozostałe nasiona kopru aż można poczuć zapach z nasion. Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy nasiona są pokryte w oleju, dodać pokrojone oliwki, pomidory i sok z cytryny. Dodać soku z cytryny i oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, a w ostatniej chwili dodać małe liści bazylii. Dołożyć puree ziemniaczane. Reszta halibuta bezpośrednio na puree. Następnie łyżka vinaigrette, ozdobić cytryną.

 

Tematy:

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Góry regionu Landmannalaugar - północno zachodnia Islandia (opis i zdjęcia)

Rzadko które góry są tak barwne i bogate w niezwykłą roślinność jak góry w regionie Landmannalaugar. Nieopodal znajduje się jeden ze słynniejszych wulkanów Islandii - wulkan Hekla. Dzięki niezwykłym formom geologicznym, ro...

Surtsey - młoda wyspa wulkaniczna Islandii

Surtsey - to wyspa wulkaniczna w archipelagu Vestmannaeyjar, położona jest około 32 km od południowych wybrzeży Islandii. Ta nowa wyspa powstała na skutek erupcji wulkanicznych, które miały miejsce na przełomie 19...

Porady / Co warto wiedzieć

Podróż samolotem z dzieckiem - porady

Wyprawa do Islandii w 99% przypadków wiąże się ze skorzystania z usług lotniczych. Jednak gdy chcemy zabrać ze sobą dzieci, powinniśmy wszystko skrupulatnie zaplanować - cały bieg podróży. W poniższym po...

Wieloryby wokół Islandii - Pytania i Odpowiedzi (także polecani organizatorzy + film)

Kiedy jest najlepszy czas na oglądanie wielorybów rano czy po południu?Wycieczki dzikiej przyrody jak oglądanie wielorybów nie uzależnione od pory dnia. Czasami większa aktywność jest rano niż po południu i od...