Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:
Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.
Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.
Surtsey - młoda wyspa wulkaniczna IslandiiSurtsey - to wyspa wulkaniczna w archipelagu Vestmannaeyjar, położona jest około 32 km od południowych wybrzeży Islandii. Ta nowa wyspa powstała na skutek erupcji wulkanicznych, które miały miejsce na przełomie 19... |
Błękitnoniebieskie hipnotyzujące lodowe jaskinie w Islandii (lodowiec Vatnajokull)Najbardziej popularne jaskinie lodowe położone są na południowym wybrzeżu Islandii (ok. 390 km na wchód od Reykiaviku, ok. 5 godzin jazdy) w parku Skaftafell, w pobliżu jeziora Jökulsárlón (po islandzku la... |
Światła północy. Zorza polarna na Islandii. Kiedy i gdzie ją zobaczyć? O czym warto wiedzieć?Zorza polarna to jedno z bardziej niezwykłych zjawisk atmosferycznych, a Islandia to odpowiednie i jedno z najlepszych miejsc do ujrzenia jej na własne oczy. Zorza polarna barwi niebo na wiele ko... |
Dni tygodnia, miesiące, pory roku po islandzkuZ większością Islandczyków porozumiemy się w języku angielskim, jednak warto znać kilka podstawowych słów takich jak dni tygodnia, pory roku, czy miesiące. Pory roku po islandzku Wiosna - Vor Lato - Su... |