Kuchnia

Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:

  • szklanka cukru drobnego,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • nieco ponad 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150-160ml mleka,
  • 1/3 szklanki migdałów,
  • pół łyżeczki olejku cytrynowego
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu



Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.

Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.

 

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Wyspa Vigur

Maskonury, edredony (kaczka edredonowa), nurzyki, rybitwy arktyczne występują na tej wyspie i są jak magnes, i wszystkie ptaki występują w licznych gromadach. Wyspa Vigur to wyspa ptaków. Rzeczywiście, ja...

Wyspy Owcze - Na Atlantyku.. Gdzieś pomiędzy Islandią, a Norwegią

Dlaczego warto wybrać się na Wyspy Owcze? Piękne sceneria.. Piękne widoki. Zielony, pofałdowany, górzysty krajobraz porośnięty trawą - w oddali pasące się owce. Teren przecinają liczne doliny, a ...

Porady / Co warto wiedzieć

Islandzki Alfabet

Islandzki Alfabet (is.Íslenska stafrófið) złożony jest z trzydziestu dwóch li...

Podróż samolotem z dzieckiem - porady

Wyprawa do Islandii w 99% przypadków wiąże się ze skorzystania z usług lotniczych. Jednak gdy chcemy zabrać ze sobą dzieci, powinniśmy wszystko skrupulatnie zaplanować - cały bieg podróży. W poniższym po...