Kuchnia

Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:

  • szklanka cukru drobnego,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • nieco ponad 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150-160ml mleka,
  • 1/3 szklanki migdałów,
  • pół łyżeczki olejku cytrynowego
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu



Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.

Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.

 

Natura / Turystyka - Ciekawe miejsca

Do Islandii o każdej porze roku

Islandia to szeroki wachlarz doświadczeń dla podróżników, niezależnie od tego, kiedy ją odwiedzimy. Każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok,  zawsze istnieje możliwość, aby doświadczać nowych doznań, odkryć piękno i by...

Latrabjarg

Najbardziej oddalone miejsce na zachód w Europie to urwisko Latrabjarg na Islandii - to wielki dom dla ptaków. Linia kilku klifów liczy aż 14 kilometrów długości, a ich wysokość to po...

Porady / Co warto wiedzieć

test-nag

Zorza polarna to jedno z bardziej niezwykłych zjawisk atmosferycznych, a Islandia to odpowiednie i jedno z najlepszych miejsc do ujrzenia jej na własne oczy. Zorza polarna barwi niebo na wiele ko...

Kiedy jest najlepszy czas, aby odwiedzić Islandię? Co warto zabrać ze sobą?

Kiedy najlepiej pojechać na Islandię? Jakie są pory roku w Islandii? Jaka to islandzka pogoda? Co warto wiedzieć przed wyjazdem?  Kiedy możemy zobaczyć piękne maskonury, kiedy zorzę polarną, a kiedy sł...