Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:
Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.
Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.
Na krańcu świata - Fiordy Zachodnie (is. Vestfirðir) (ang. Westfjords)![]() Firody Zachodnie Islandii leżą daleko na północnym Atlantyku i niemal oderwane od reszty kraju. Region znany jako z angielskiego Westfjords jest jednym "najbardziej spektakularnych" Islandii. Półwysep Vestfirðir z pozostałą częścią wyspy łą... |
Raudisandur![]() Raudisandur (is.Rauðisandur) lub (Red Sand), to właśnie plaża z czerwonego piasku. W zatoce Breidafjordur leży plaża kompletnie piaskowa. Rozciąga się na długość ok 10km . Te wspaniałe barwy piasku ró... |
Dni tygodnia, miesiące, pory roku po islandzku![]() Z większością Islandczyków porozumiemy się w języku angielskim, jednak warto znać kilka podstawowych słów takich jak dni tygodnia, pory roku, czy miesiące. Pory roku po islandzku Wiosna - Vor Lato - Su... |
Światła północy. Zorza polarna na Islandii. Kiedy i gdzie ją zobaczyć? O czym warto wiedzieć?![]() Zorza polarna to jedno z bardziej niezwykłych zjawisk atmosferycznych, a Islandia to odpowiednie i jedno z najlepszych miejsc do ujrzenia jej na własne oczy. Zorza polarna barwi niebo na wiele ko... |