Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:
Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.
Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.
Muzeum Morskie Osvor niedaleko BolungarvikuMuzeum składa się z replik dziewiętnastowiecznej podwójnej kabiny rybackiej, oraz miejsca suszenia ryb . Miejsce ma uzmysłowić turystom jakiego sprzętu rybackiego używano w tamtych czasach, które służyły do połowów. Muzeum da... |
Dynjandi Wodospad (Fjallfoss)Dynjandi to opuszczone gospodarstwo. Jednak powyżej kryje się największy wodospad zachodnich fiordów i jeden z najpiękniejszych w Islandii, również o nazwie Dynjandi.Wodospad jest także znany pod inną nazwą jako wodospad Fj... |
Dni tygodnia, miesiące, pory roku po islandzkuZ większością Islandczyków porozumiemy się w języku angielskim, jednak warto znać kilka podstawowych słów takich jak dni tygodnia, pory roku, czy miesiące. Pory roku po islandzku Wiosna - Vor Lato - Su... |
Islandia przydatne informacje dla turystówWyspiarska Islandia może poszczycić się wieloma atrakcyjnymi dla turystów miejscowościami. Warunki do rozwoju turystyki są tu dość dobre, czemu sprzyja ciekawa przyroda i ciekawa budowa geologiczna Islandii. Islandia jest wyspą po... |