Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:
Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.
Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.
Geotermalne Spa Blue Lagoon - Z serii atrakcje turystyczne IslandiiKompleks Bule Lagoon (Błękitna Laguna), to jedna z największych atrakcji dla turystów wybierających się na Islandię. Jest także uznawany za jeden z najlepszych leczniczych ośrodków spa na świecie. National Geographic um... |
Rejkiawik (Reykjavik) i okolice - Lista Top 10 atrakcji turystycznychReykjavík to najdalej wysunięta na północ stolica świata, zwana jako Bay of Smoke, zadziwia o każdej porze roku. Stolica krainy lodu i ognia leży w w południowo-zachodniej Islandii, na południowym br... |
Dlaczego warto mieć ubezpieczenie turystyczne? 4 główne powody !Ubezpieczenie turystyczne online to nasza ochrona na czas podróży z rodziną, a także podczas służbowych wyjazdów. W skrócie możemy powiedzieć, że chroni nas przed nieszczęśliwymi zdarzeniami. Może to być ubezpieczenie ko... |
Wieloryby wokół Islandii - Pytania i Odpowiedzi (także polecani organizatorzy + film)Kiedy jest najlepszy czas na oglądanie wielorybów rano czy po południu?Wycieczki dzikiej przyrody jak oglądanie wielorybów nie uzależnione od pory dnia. Czasami większa aktywność jest rano niż po południu i od... |